Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.03.2023 10:03 - Къде е руската банкова криза?
Автор: logo Категория: Бизнес   
Прочетен: 11902 Коментари: 2 Гласове:
2

Последна промяна: 23.03.2023 10:51

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Санкциите трябваше да убият руския финансов сектор. Направиха ли го? И да, и не.

Това беше така, доколкото всяка амбициозна руска банка или мениджър на активи с глобално присъствие имаше своите планове за експанзия, които сега са ограничени от санкции. Правенето на бизнес от Запада с базирана в Москва или Санкт Петербург банка сега е почти невъзможно. Санкциите наистина нараниха (руския финансов сектор).

“Поради санкционната среда глобалните банки, доставчици и партньори (след санкциите) са изключително внимателни при работа с базирани в Русия или свързани с Русия контрагенти и винаги задават много въпроси“, казва Нери Толардо, бивш изпълнителен директор в Tinkoff Bank в Москва, който живее и работи в Мексико от средата на 2022 г.”

“Банките не обработват и не приемат плащания за или извън Русия и често пъти глобалните (финансови) контрагенти имат самоналожени стандарти за съответствие, които са много по-строги от законите (за санкции)”, казва той.

По този начин санкциите наистина навредиха на руските финансови институции.

Но руска банкова криза, каквато в момента видяхме наскоро в САЩ със Silicon Valley Bank и в Швейцария с Credit Suisse, не се е случила. Никога не е имало бягства от руски банки. Рублата се засили.

Повечето банки са защитени от държавата – начело със Сбербанк и ВТБ. Същевременно Руската централна банка прекара голяма част от последното десетилетие в работа за прочистване на финансовата система.

Това “почистване на дома”, водено от президента на Централната банка (на Русия) Елвира Набиулина, което доведе до затварянето на стотици частни (руски) банки, може би е причината санкциите да не съсипят руските финанси.

Елвира вече беше премахнала слабите звена от системата. И бяха много. Поради тази причина руските банки оцеляха след режима на санкции на Запада и делистването на борсите по-добре, отколкото някой би си представил.

За един циничен руснак да гледа как Silicon Valley Bank и Credit Suisse изгарят, докато банкерите им вършат своята добре платена работа, е като да се усмихва пред обектива на камерата пред горяща сграда.

Откакто бяха забранени от портфейлите на американските инвеститори Сбербанк и VTB Bank, двете големи руски банки, загубиха половината от стойността си на Московската борса.

image
Акции на Сбербанк на Московската борса.

VTB Bank е още по-зле.

image
Акции на VTB Bank на Московската борса.

Руските банки са преживели и по-лоши времена.

Последната (руска) банкова криза протече на вълни, като най-голямата се случи през 2017 г. Централната банка похарчи близо 20 милиарда долара, за да спаси най-добрите кредитори и да защити вложителите от измамнически дейности и лоши практики за управление на риска на руския банков елит.

(Руският банков елит) получи достъп до тези банки, когато държавните и провинциалните правителства продадоха активи след падането на Съветския съюз. Те не знаеха нищо за банкирането. Те не се абонираха за нищо подобно на Базел II или новите споразумения Базел III относно финансовата сигурност и използваха банката като домашно казино; личен банкомат за руските банкери по света.

След като бяха разбити, те се преместиха на обичайните места, посрещнати с отворени обятия от предприемачите на луксозни недвижими имоти и агентите за недвижими имоти в Лондон, Ню Йорк, Маями, Дубай и Кипър.

Някои от най-известните са Иля Юров, Сергей Беляев и Николай Фетисов, всички бивши съсобственици на руския банков тръст, който трябваше да бъде спасен от държавата през 2014 г. поради измамни действия и ужасно управление на риска. Юров живее в Лондон. Не е ясно къде живеят другите двама.

През 2020 г. Върховният съд в Лондон ги нареди да платят на руската държавна банка 900 милиона долара, но решението все още не е изпълнено.

Silicon Valley Bank, Signature Bank и Credit Suisse са собственост на акционери и е малко вероятно да бъдат съдени за подобни суми, но времето ще покаже. Досега в САЩ вложителите трябва да бъдат оздравени извън защитното покритие на Федералната корпорация за гарантиране на депозитите (Federal Deposit Insurance Corporation - FDIC) от максимум $250 000.

Преди санкциите Борис Минц е друг пример за руски банкер, който управлява крехък руски финансов сектор. Той живее в изгнание в Лондон, искайки политическо убежище, след като банката му “Откритие”, един от най-големите частни кредитори в Русия, беше поета от Елвира Набиулина поради тежка ликвидна криза.

По-рано тази година Върховният съд в Лондон постанови, че Минц трябва да плати иск за измама от 850 милиона долара от сега управляваната от правителството банка „Откритие“.

Но този случай не е завършен. Съдебното решение се отнася само до опит за спиране на производството, което означава, че той все още е имал шанс да избегне плащането. Причината, поради която Mints искаше да спре разследването, беше, че се твърдеше, че всяко продължаване на делото ще се превърне в съдебно производство, което има потенциал да предостави пари на санкционираното руско правителство, казаха адвокати на Mints в имейл.

Както показват тези примери, ако санкциите бяха дошли по времето, когато Руската централна банка чистеше своите „зомби банки“ – адът щеше да се развихри. Но като се види каква част от тази бъркотия беше пометена преди режимите на санкции през 2022 г. да влязат в сила, руските банки остават здрави и здрави, дори когато руските инвеститори в тези банки са загубили и ризата на гърба си.

Санкционната политика, най-тежката, прилагана някога срещу Русия, е от 13 месеца. Редовно се появяват нови. Не е ясно какво може да бъде следващото, тъй като руските финансови институции вече са до голяма степен откъснати от западната система.

Банки като VTB, която имаше подразделение за инвестиционно банкиране и мениджър на активи в Европа, с офиси в Лондон, сега трудно ще бъдат притиснати да помагат на европейски фирми да издават облигации или да предлагат акции.

Някога те бяха лидери в тази индустрия, особено в по-малките държави от Европейския съюз като Чехия. Офисите на VTB Bank в Лондон са затворени от миналия март, тъй като активите й бяха замразени през февруари. През декември бяха поставени под нареждане на съда.

Руският финансов сектор и неговите банки у дома днес нямат публичната известност и огромните заглавия в медиите, характерни за банките в САЩ и Европа. Те издържаха на натиска на санкциите.

Но снимката не е красива. Всичко зависи от гледната точка. Те са загубили способностите си, както казва изпълнителният директор на Tinkoff Bank Нери Толардо и това може да служи за пример.

Те са загубили своите европейски и американски активи, които няма да бъдат възстановени и след години, ако изобщо въобще това се случи

Последните отчети за печалбите на Сбербанк в Русия показват огромен срив от 78% в печалбите поради всички тези конфискации на активи и загубен бизнес, съобщи Ройтерс на 9 март.

Главният изпълнителен директор на Сбербанк Херман Греф каза в съобщения в пресата, че Сбербанк е „най-атакуваната организация“ в страната, която изпитва „безпрецедентни предизвикателства по отношение на сложност и сила“.

Той каза, че Сбербанк е загубила почти всичките си активи в чужбина, което е довело до масивни отписвания.

И все пак руският президент Владимир Путин се усмихва на горящите сгради на Credit Suisse и загубените 200 милиарда долара в депозити в Silicon Valley Bank, нуждаещи се от безпрецедентна подкрепа на FDIC, за да защити притежателите на сметки.

Остават му най-големите банки. Защото повечето от руските банки през годините бяха прекратени и обявени в неплатежоспособност и представляваха опасност за руската финансова система.

„Благодарение на професионалните действия на нашата банкова общност, правителствени агенции и усилията на централната банка, искам да подчертая, че успяхме да преодолеем всички тези (санкционирани) трудности като цяло“, каза Путин в Москва по-рано този месец след среща с главния изпълнителен директор на Сбербанк. Той каза, че настоящата стабилна позиция на Сбербанк е "добър сигнал за цялата икономика".

Тъй като се очаква санкциите да продължат още дълго време, дали тежко санкционираните банки на Русия ще се свият един ден?

„Кой знае какво ще се случи в Русия, защото всички знаем само това, което четем в пресата, а това, което четем в пресата, е, че Русия свърши умна работа, като се оздрави своите банки преди санкциите и така след санкциите те се справиха добре“, казва известният инвеститор в стоки Джим Роджърс от дома си в Сингапур.

Роджърс беше директор на руската компания за торове PhosAgro. Той казва, че все още има пари, които са в капан в Русия. “Видяхме, че рублата падна, когато санкциите бяха наложени за първи път, след което стойността на рублата се повиши. Така че дори само в този случай пазарът ми казва, че някой в Русия е направил нещо правилно“, казва той.

image

Елвира Набиулина. Тя ръководи затварянето на стотици частни, търговски банки преди войната, които бяха лошо управлявани и нямаха почти никакъв контрол за управление на риска.

Кенет Рапоза, Старши сътрудник

Превод на български език с незначителни съкращения на публикация на Forbes от 22 март 2023 г.

https://www.forbes.com/sites/kenrapoza/2023/03/22/where-is-the-russian-banking-crisis/?sh=51297c2725fe



 

 




Гласувай:
2



1. dobrodan - Кога са излезли въобще руските банки от кризата, че пак да влязат в криза? Първият линк не се отваря, защо ли...
23.03.2023 18:24
https://www.google.com/search?q=%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%B7%D0%B8%D1%81+%D1%80%D0%BE%D1%81%D1%81%D0%B8%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%85+%D0%B1%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D0%BE%D0%B2&oq=%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%B7%D0%B8%D1%81+%D1%80%D0%BE%D1%81%D1%81%D0%B8%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%85+%D0%B1%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D0%BE%D0%B2&aqs=edge..69i57.12827j0j1&sourceid=chrome&ie=UTF-8
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: logo
Категория: Политика
Прочетен: 115245
Постинги: 20
Коментари: 48
Гласове: 700
Архив
Блогрол