Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.03.2023 13:38 - Ракът. Насоки от гледна точка на антропософската медицина - 3. част
Автор: anthroposophie Категория: История   
Прочетен: 2335 Коментари: 0 Гласове:
10

Последна промяна: 02.03.2023 21:00

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Продължение на последните два поста

Три
те най-съществени мерки 

Храненето играе изключително важна роля при рака. Ракът се храни със захар. Метаболизмът му е ферментативен, а не гнилостен. Той не може да се храни с протеини, нито с мазнини. Именно това откритие донесе на Ото Варбург Нобелова награда през 1931 г. Този факт е известен, но не се прилага в медицинската практика. От него следва, че болните от рак не трябва да ядат никаква захар. Това включва мед (с изключение на една чаена лъжичка дневно), кленов сироп и всички други естествени подсладителидори и сушени плодове, плодови сокове и плодове, които са с високо съдържание на захар (грозде, манго, ананас и банани). Всички други пресни плодове, които съдържат по-малко захар, и тосвързана с месестата част на плода, така че да не може да наводни кръвта със захар, могат да се консумират в неограничени количества. От време на време може да се използва стевия, но не и изкуствени подсладители. Както и самият живот, храната трябва да се приема такава, каквато е, а не подсладена. В случаите, когато в организма все още има тумор, за съжаление нишестето също трябва да се остави извън диетата, защото в процеса на храносмилане то доста бързо се превръща в захар. 

Нишестето се съдържа в зърнените култури (ориз, царевица, киноа, просо и др.) и продуктите, получени от тях (хляб и макаронени изделия), както и в картофите, сладките картофи и бобовите растения (грах, боб, леща, соя и др.). Всички други храни, които не са сладки - месо, риба, яйца, масло, мляко, зеленчуци и др. - могат да се консумират. Това кара тумора да гладува, но укрепва пациента и е много ефективно, когато се прави последователно. 

Алкохолът е известна отрова. Това е в основата на дезинфекциращото му действие при унищожаването на бактерии например. Той е особено токсичен за черния дроб, тъй като, както подсказва името на този орган(liver на английски), черният дроб преобразува усвоената почти мъртва храна обратно в живот (life). Наредс другите си функции той синтезира всички прекурсорни протеини за имунната система. Следователно черният дроб играе решаваща роля именно при рака. Освен това алкохолът оказва притъпяващ ефект върху аза, както се вижда от дезинхибицията, която предизвиква. Действието му е в противоречие с целта на болестта, а именно пробуждането. Следователно консумацията на алкохол трябва да бъде преустановена най-късно при появата на рак. За разлика от него всички млечно-кисели продукти (кисело мляко, заквасена сметана, извара, крема сирене, кисело зеле, солени туршии и т.н. са по-скоро лекарство, отколкото храна, най-вече за черния дроб. Когато в организма вече няма тумори, може да се консумира хляб с квас (млечно-ферментирал продукт), направен от биодинамична ръж. 

Избраните хранителни продукти трябва да бъдат не само био, но по възможност с биодинамични качества. Биодинамичните храни не само се отглеждат без пестициди, хербициди и т.н. като био храните, но и се култивират чрез специални процеси, които им позволяват да поемат особено голямо количество светлина. Това е видимо дори с невъоръжено око, както се вижда по-долу...
       image

Фигура 10Оризово поле в Тайван, преминаващо от био (вдясно) към биодинамично (вляво).

… И тази сила на светлината е това, което наистина има значение в храненето, особено при рак.14  

Втората мярка е ходенето. При ходенето тялото генерира собствена топлина, като същевременно захарта в кръвта се използва в собствената му мускулатура и се държи настрана от рака. С ходене се укрепват не само мускулите, но и имунната система. Например на мишки, оставени известно време да се упражняватна колело за хамстер след това са инжектирани ракови клетки. Установява се, че раковите клетки са унищожени от имунната им система. 

Ходенето е по-полезно за душата, отколкото бягането. По време на ходене човек има време да премисли събитията от деня и да се наслади на това, което възприема по пътя със сетивата. Ходенето по един час на ден - два часа, ако туморът все още е в тялото - последвано от половинчасов престой на легло, има силно потискащо въздействие срещу рака. 

Третата важна мярка, която трябва да се спомене тук, е сънят. За да се възстановят силите, изразходвани във външната дейност през деня, са необходими поне осем часа сън. Важно е през този период да не се появяват външни смущения. Също така вътрешните смущения, като раздразнение или тревога, които могат да възникнат например при недоспиване, са най-добрият метод да не заспите. Затова тези чувства трябва да бъдат успокоени. За сметка на това лежането в леглото с чувство на вътрешно задоволство има укрепващ ефект, дори и без да заспива човек. Прегледът  на събитията от деня в обратен ред, за който говори Рудолф Щайнер, също има мощно укрепващо действие. Става въпрос за ретроспекция на изминалия ден в продължение на 10 - 15 минути, като се започне от най-скорошното събитие и се върви назад до сутринта. Прегледът не трябва да бъде в абстрактни мисли, а в образи, сякаш човек се наблюдава отвън. По този начин азът застава над възходите и паденията на чувствата и може съзнателно да възприеме най-значимите събития от деня. В особено интензивна ситуация е важно да се запитаме от тази гледна точка кое е същественото в дадена ситуацияТова не позволява на несъзнателните чувства да се блъскат в дълбините и да изтласкват настрани аза. Ето защо за пациентите с онкологични заболявания упражнението е особено важно.

Когато се спазва стриктно, описаната по-горе терапия с бял имел, заедно със споменатите диета, ходенето пеша, съня и избягването на лекарства за намаляване на температурата и болкоуспокояващи, вече може да доведе до регресия на съществуващия тумор, особено когато никое конвенционално лечение не е отслабило имунната система. И само тези мерки без имела са най-добрата профилактика срещу рак за всеки.

Други разумни мерки  

Раковите клетки имат склонност към свръхпроизводство. Кислородът е враждебен към чисто биологичния живот. Ето защо растенията "издишват" кислорода. Прекомерното количество кислород е токсично за тях, както прекомерното количество въглероден диоксид е токсично за хората. Растенията се нуждаят от въглеродния диоксид, за да живеят. Ракът, подобно на растението, не понася кислород. По тази причина кислородът е полезен и срещу рака. Този ефект е особено забележим при белодробните тумори, тъй като те могат да бъдат пряко изложени на кислород чрез вдишване. Многократно се наблюдава, че белодробните тумори регресират при кислородна терапия. За тази цел се поръчва 10-литрова бутилка с кислород, която се доставя в дома заедно с маска за лице, по възможност с резервоар. Кислородната бутилка се поставя до леглото и се настройва на 4 литра/минза инхалацията, която се извършва ежедневно в продължение на един час по време на обедната почивка. Доставчикът обикновено може да помогне с инструкции как да се настрои кислородната бутилка на този дебит. Половин час преди кислородната инхалация се приема 1 г витамин С, за да се подпомогне усвояването на кислорода от тъканите. Бутилката издържа около 20 дни, след които се сменя. Това трябва да се прави в продължение на три до шест месеца и да се повтаря на всеки шест до дванадесет месеца.

Озонът със своя трети кислороден атом е по-силна форма на кислорода и има същия ефект при всички други видове рак, които не могат да влязат в пряк контакт с кислорода, като например рак на белия дроб. Ректалната инсуфлация е за предпочитане пред интравенозното приложение. Ректалният подход позволява на почти целия озон (97 %) да попадне в кръвта и е по-малко инвазивен, отколкото през вената. Освен това той прочиства червата от патогенни анаеробни бактерии, които не понасят кислорода от въздуха (анаеробен = живеещ без въздух). При рака на ректума, който влиза в пряк контакт с озона, ефектът е най-силен. Съществуват лекари и натуропати, които прилагат озонова терапия. Лечението се провежда веднъж седмично. Типичното лечение на ректума може да започне с 15μg/200 мл и да се повишава всеки път, първо до 20μg, след това до 25μg и след това три пъти до 30μg/400 мл. Когато дозата достигне 40μg/800 мл, терапията може да продължи на това ниво в продължение на три до шест месеца и да се повтаря на всеки шест до дванадесет месеца. 

Ферментативният метаболизъм на рака създава киселинна среда около тумора, което го прави по-трудно достъпен за имунната система. Ето защо има смисъл да се алкализира тялото. Това може да се постигне чрез използване на сода за хляб (натриев бикарбонат), например чрез приемане на една таблетка Bicanorm® преди лягане. Тези таблетки са покрити с устойчиво на стомашни киселини покритие, което предотвратява взаимното неутрализиране на содата за хляб и стомашната киселина. Алкалното състояние на кръвта може да се провери чрез измерване на рН на първата сутрешна урина, което трябва да е по-високо от 6,5. Това може да се направи през времето, когато не се приема кислород, тъй като витамин С е кисел и неутрализира алкализиращия ефект на натриевия бикарбонат. 

И накрая, йодът под формата на Kalium jodatum 20% стимулира функцията на щитовидната жлеза. (Предписание: Kalium jodatum 20,0, Aqua dest. ad 100,0, 2 пъти дневно по 20 капки. Алтернативата е разтвор на Lugol 5%, 2 пъти дневно по 25 капки.)

Това води до лек хипертиреоидизъм с повишаване на базалната телесна температура и засилено изгаряне на телесни вещества, както собствени, така и чужди. Ето защо при пациенти с хипертиреоидизъм наблюдаваме повишена температура и загуба на тегло. И двете едновременно унищожават раковите клетки. При напреднали ракови заболявания вместо стимулиране на функцията на щитовидната жлеза, което отнема от три до шест месеца, този ефект може да се постигне незабавно чрез заместване на хормона на щитовидната жлеза (L-тироксин). Той се дозира точно под нивото, при което се появяват страничните ефекти на хормона на щитовидната жлеза (първият страничен ефект обикновено е нарушение на съня), като се започва с 25 μg L-тироксин, една таблетка сутрин и се увеличава на всеки две седмици с още 25 μg. Обикновено подходящата доза е от 50μg до 75μg.

Безсмислени или дори вредни мерки 

Срещу рака се препоръчват голям брой алтернативни вещества. Посочените по-горе вещества и мерки се основават на биологията на раковите клетки и на укрепването на имунната система. Разбираемо е защо те са ефикасни. Някои от препоръчваните алтернативни вещества са подпомагащи, но твърде леки (високи дози интравенозен витамин С, алое, различни диети и билкови чайове и т.н.). Други вещества и мерки обаче нямат разбираем начин на действие и са неефективни (плуването с делфини и др.). И накрая, някои препоръчани вещества са направо вредни.

Сред вредните вещества е CDS (разтвор на хлорен диоксид), мощен общ дезинфектант, използван за неприятно миришещи отпадъци и пречиствателни съоръжения за отпадни води. Употребата му върху хранителни продукти (напр. месо) е забранена в Европа и е спорна дори в силно разреден вид за третиране на питрйна вода, замърсена с бактерии. За лечение на рак CDS се предлага орално във висока концентрация. Като дезинфектант той убива всички бактерии, включително полезните, от устата до ректума. По-лошото обаче е, че той се поема в кръвта. Това е в основата на ефективността на CDS при малария, тъй като при нея има едноклетъчни паразити в кръвта, където те могат да бъдат убити от него.Въпреки това, веднъж попаднал в кръвта, той е токсичен за всички органи, включително имунната система. При рака, при който няма паразити в кръвта, той причинява ненужни вреди.

Цианидът на горчивите бадеми и костилковите плодове (костилки от кайсии, сливи и др.) също попада в тази вредна категория. От незапомнени времена цианидът е известен като отрова, която е толкова силна, че в най-малко количество (1mg/kg телесно тегло) причинява смърт в рамките на няколко секунди. 15 Дори поглъщането на едва 5-10 горчиви бадема е смъртоносно за малки деца - въпреки че това е естествена форма на цианида. 16 Цианидът бързо свързва цялото желязо не само в кръвта, но и във всяка клетка и блокира свързването му с кислорода. Това означава, че той предизвиква вътрешно задушаване, което достига до всяка клетка в тялото. По този начин цианидът изтръгва душевно-духовната сърцевина на човека в един вид експлозия (Рудолф Щайнер). 17 В тази посока действат горчивите бадеми и семената на костилковите плодове.

В случаите на използване на CDS и цианид алтернативната медицина изглежда е възприела същото отношение, което се среща в конвенционалната медицина: да се бори с рака с най-силните отрови, независимо от вредата. 

Дори витамин Д принадлежи към списъка на вредните мерки. Той втвърдява не само костите, но и цялото човешко същество. Всъщност душата бива засегната от това втвърдяване по-рано от тялото. Хората са склонни да развият вътрешна закостенялост, стремеж да запазят всичко точно такова, каквото е било винаги, без никаква промяна - нагласа, която върви по посока на деменцията. 18  

Типичният пациент с рак  

Типичните пациенти с рак имат няколко общи характеристики. Както видяхме, те имат ниска телесна температура, но не усещат студа; през зимата излизат навън само по риза. Те рядко са боледували през живота си и поради това не са в състояние да си спомнят кога за последен път са имали грип. Те рядкокихат. Както понасят рака, така понасят и полените и праховите акари, т.е. чужди протеини, които са проникнали през лигавиците им. Те дори не могат да си спомнят кога за последен път са кихнали, което може да е било преди десетилетия. Имелът има лечебен ефект върху всички тези характеристики. Пациентите усещат топлина след инжектирането и могат да кихнат отново.

Тези пациенти имат общи черти и в психологически план. Те са с мека душа, всъщност прекалено мекаНемогат да кажат "не", поддават се твърде лесно – това е психическият образ на физическото заболяване. Те се подчиняват на някоя чужда същност и страдат дълбоко. Това може да е съпругът, майката или професията им. Когато ги попитаме дали в живота им има постоянен проблем, те веднага знаят отговора, докато човек, който има нужда от размисъл, не е типичният пациент с рак. Такива пациенти имат проблем, който трябва да бъде решен сега, по най-краткия път. Тогава прогнозата им е добра. Те трябва да изпитват повече удоволствие от живота, отколкото болка. В противен случай болестта под формата на рак ще им "помогне", като сложи край на страданията им.

В действителност обаче само около една трета от всички пациенти с рак показват тези типични черти. Ако те са налице, терапията трябва да се прилага по-интензивно, особено при решаването на гореспоменатата житейска ситуация.

Значението на раковото заболяване  

През 1900 г. приблизително един на всеки двадесет души е бил диагностициран с рак в хода на живота си. През 1940 г. това е бил един на всеки шестнадесет души, а през 1970 г. - един на всеки десет. Днес това е един на всеки трима души. 19 Ракът се стоварва върху човечеството като лавина. 

Едно изказване на Рудолф Щайнерпредадено устнохвърля светлина върху тази болест: "Това, което не е разпознато от човечеството, трябва да бъде изстрадано от всеки болен от рак. Изправени сме пред трагичния факт, че има хора, които поемат върху себе си пътя на страданието за мнозина, за да формират поне отчасти балансираща противотежест на съдбата на човечеството, която е излязла от равновесие... Хората на XX век трябва да търсят по пътя на страданието духовния възход, който възстановява достойнството на човека и преобразява душата, за да може тя да участва в новите духовни сфери, необходими на човечеството по пътя му към бъдещето." 20 Основната идея на това твърдение е, че човечеството е нарушило равновесието. То е изгубило своето достойнство, което може да бъде възстановено чрез връзка с Духа. Страданието от рак може да преобрази душата по такъв начин, че тази връзка да бъде възстановена. 

Факт е, че огромното мнозинство от хората в развитите страни днес вярват, че не съществува нищо друго освен материята. Смята се, че всичко нематериално - животът, чувствата, идеите - е само продукт на материята (химически вещества, хормони, мозък и т.н.). За повечето хора Духът "сам по себе си", независим от материята, не съществува. По този начин човечеството е излязло от равновесие, загубило е достойнството си. То е паднало в материята.

Всъщност е вярно обратното: всичко, включително и материята, произлиза от Духа. Самата човешка форма е ярък пример за това - тя произхожда от високи духовни същества. "Да създадем човека по наш образ и подобие", казват Елохимите, духовете на формата. 21 Поради отделянето на човека от Духа нашата божествена форма буквално се разпада чак до физическото тяло. Тя вече не може да бъде удържана. Ракът е израз на това състояние. То засяга човечеството като цяло, независимо от индивидуалните съдби. Ето защо ракът поразява и хора, които не притежават типичните черти на болния от рак. Той е като съдбата на хората от един и същ народ: През Втората световна война например германците, които са се сражавали срещу нацисткия режим, не са били пощадени от падащите бомби на съюзниците. Те трябвало да споделят същата съдба като целия немски народ. 

В този смисъл има и съдба на човечеството като цяло, а в наше време тази съдба е ракът. Ракът е заболяване, което, когато бъде диагностицирано, кара пациента да осъзнае нещо, което засяга всеки човек, но което повечето хора не осъзнават: сигурността на смъртта. И все пак минава много време, докато смъртта наистина настъпи. Така тази болест дава на засегнатия човек силен стимул да се занимава интензивно с въпроса какво е преходно и какво вечно, да погледне на живота от гледна точка на това, че той свършва. В такова състояние това, което е наистина съществено в живота, излиза силно на преден план. И видимо става също това, което е важно дори в ежедневието. Осъзнаването може да породи най-силни чувства на радост и в същото време се появява най-силната болка, защото болният знае, че това, което му е донесло тази радост, ще свърши. Такива преживявания преобразяват цялата личност. Те променят дори хората, които придружават пациента отблизо. И най-късно сега пред пациента застава въпросът какво се случва след смъртта. Рудолф Щайнер, който е направил практически пробиви не само в селското стопанство (вж. изображението на оризовите полета), но и в медицината, архитектурата, образованието, както и в истинското хармонично социално съжителство, наред с другото, предлага и подробно описание на живота след смъртта, например в книгата си "Теософия". Послесмъртните съобщения на Хелмут фон Молтке (до Рудолф Щайнер, който ги записва за съпругата на фон Молтке) също дават ясна представа за преживяванията на човека през първите осем години след смъртта. 22 

Съществуват и други заболявания, при които има дълъг период от време между поставянето на диагнозата и смъртта - например СПИН. Въпреки това фактът, че такава голяма част от човечеството трябва да премине през рака, определя това заболяване като специфичен израз на нашата епоха. И все пак, като дава на душата стимул да се издигне до духовното, ракът същевременно е и изцелението на нашата епоха.

_______________________________________________________________

Бележки

1 Gesenhues, Stephan, Praxisleitfaden Allgemeinmedizin [General Practitioner’s Guide]”, Elsevier, Mьnchen 2017, стр.1117. 

2 Abel, Ulrich, „Chemotherapy of Advanced Epithelial Cancer – A Critical Preview“. В: „Biomedicine and Pharmacotherapy“, брой 10 (1992): 439 – стр. 2. Вж. също: researchgate.net, „The contribution of cytotoxic chemotherapy to 5 yr survival in adult malignancies“, 2005. 

3 Husemann, Friedrich / Wolff, Otto, „Das Bild des Menschen als Grundlage der Heilkunst“, том III, Freies Geistesleben, Stuttgart 1993, стр. 379. Английски превод: The Anthroposophic Approach to Medicineтом 3Spring Valley, NY: Mercury Press, 2003, стр. 72.

Expresszeitungброй. 34, Basel, август 2020. Информацията е коректна по отношение на най-важната литература.

5 Selg, Peter, Ich bin fьr Fortschreiten – Ita Wegman und die Medizinische Sektion”, Natura Verlag im Verlag am Goetheanum, Dornach 2002, стр.23. Английски преводI am for going ahead: Ita Wegman’s work for the social ideals of anthroposophy”, Steinerbooks USA, 2012.

6 Husemann / Wolff, Das Bild des Menschen” том II, стр.153-156. / The Anthroposophic Approach to Medicineтом. 1. Spring Valley, NY: Anthroposophic Press, 1982, стр. 187-192. 

7 Coley Nauts, H., Cancer Research Inst.”, New York, Monograph No. 15, 16 (1975), 17 (1977), 8 (1980), 18 (1984).

8 Hobohm, Heinz-Uwe, Heilende Hitze”, BoD – Books on Demand, Norderstedt, 2020. Английски превод:Healing Heat”л Books on Demand, Norderstedt, 2008 - 2016. 

9 von Boch, Daphnе, Impfen: Von Kinderkrankheiten bis zur Grippe?” В Europдer”, юли-август 2019, стр. 13-23.  

10 Wolff, Otto, Die Naturgemдsse Hausapotheke”, “Freies Geistesleben, Stuttgart 2007. Translated as: Home Remedies”, Edinburgh: Floris Books, 2000.

11 Wolff, Otto (HG), Die Mistel in der Krebsbehandlung”, Vittorio Klostermann, Frankfurt/M. 1985, стр.14. 

12 Пак там, стр. 3672. 

13 Husemann / Wolff, Das Bild des Menschen”, том III , стр. 382-399 / The Anthroposophic Approach to Medicineтом. 3, стр. 75-98. Цитирани са най-важните изследвания и клинични студии.

14 Wolff, Otto, Was essen wir eigentlich?”, “Freies Geistesleben, Stuttgart, 2012. Английски превод: What are we really eating?”, 3. Издание, “Spring Valley, NY: Mercury Press, 2020.

15 Psyrembel, Klinisches Wцrterbuch”, “Walter de Gruyter GmbH, Berlin/Boston 2013, стр. 285. 

16 Пак там, стр. 78.

17 Selg, Peter, Rudolf Steiner’s Foundation Stone and the Destruction of the 20th Century”. В бележка под линия 30 се цитира лекцията на Щайнер от 1923 г., СС 351, Dornach 1988, стр. 47, и книгата му “Anthroposophische Дrtzte, Lebens- und Arbeitswege im 20. Jahrhundert”, Dornach 2000, стр. 263. 

18 von Boch, Daphnе, Gefahren der Vitamin-D-BehandlungВ сп. “Europдer, Basel, октомври 2018, стр. 10-14. 

19 Beljanski, Sylvie, Are We Winning the War on Cancer? The Good News”ч https://www.newsweek.com/are-we-winning-war-cancer-goodnews-799096 

20 Glцckler, Michaela, Die geistige Signatur von Krebs” https://www.anthroposophie-lebensnah.de/lebensthemen/krebs-alszeitkrankheit/die-geistige-signatur-von-krebs/

21 The Bible”, Genesis 126. New International Version, 1978.

22 Meyer, Thomas, ed., Light for the new millenium: Rudolf Steiner’s association with Helmuth and Eliza von Moltke: letters, documents and after-death communications”, London: Rudolf Steiner Press, 1997.




Гласувай:
10



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: anthroposophie
Категория: История
Прочетен: 836758
Постинги: 459
Коментари: 15
Гласове: 6195
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930