Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.02.2023 19:39 - Нощта срещу втори февруари
Автор: valio98 Категория: Изкуство   
Прочетен: 1825 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 02.02.2023 19:39

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

През нощта срещу втори февруари 1986 година в Плевен температурата беше десетина градуса под нулата и валя сняг, но не натрупа преспи, защото духаше силен вятър. Предния следобед към четири на малкия плац набързо мина и отмина проверката на караула. Дежурният по Школа – лицето му се е изтрило от спомените ми – мръзнеше в ежедневния офицерски шинел и не престара да гледа дали обувките ни са лъснати, чисти ли са ни якичките и колко са остри ръбовете на панталоните ни.
Взводът, който щеше да носи караул в самото НШЗО се отправи нагоре по алеята покрай жилищните помещения, а ние, късметлиите да пазим Дисципа в Плевен, се струпахме около камиона – добре поддържана Молотовка, с която щяха да ни закарат до мястото на службата за следващите двадесет и четири часа. В Школата даже старите транспортни средства бяха в прилично състояние, бяхме елитно подразделение.
Ние бяхме 292-ро отделение от Артилерийския дивизион. Школата беше военно учебно заведение, имахме даже класни стаи, зубрехме и държахме изпити, но с това приликите с повечето учебни заведения приключваха.
А дисцип е съкращение от дисциплинарен батальон – военен аналог на затворите за цивилни, в който обаче си дослужват войници, извършили престъпления по време на военната си служба. Офицерите също не са там доброволно – и те са сгазили лук.
След развода на наряда поехме през градските сокаци, стремейки се да надникнем през някой прозорец с неспуснато перде. През зимата се стъмва рано и ако лампите са пуснат, може да се види вътре... някой таван. От улицата – само толкова.
Като пристигнахме в Дисипа като че ли стана по-студено. Нашето ЗКВ – това ще рече заместник-командир на взвод, старшина-школник втора година, оставен в ШАО-то да учи новобранците на леви-десни, прие караулното по опис, докато ние тъпчехме колкото се може повече дърва в печката, но от това не ни стана по-топло, още повече, че започнахме смените.
Когато е много студено, на караулните се полагат – поне тогава, сега един господ знае как е – две неща: гъбина и по-чести смени. Гъбините бяха налични – дадоха ни ги още при първата смяната на постовете часовите от предния караул – това е грамадна кожена дреха, като шуба, ушита от овчи кожи с вълната навътре. За беда гъбината на моя пост се оказа с разпорен десен ръкав на рамото. Никога няма да го забравя – вятърът влизаше вътре и ръката ми изстина, все едно че отдолу не бях с шинел и под него с дебела фланела и няколко ката тениски, за по-сигурно. Не помагаше и това, че моят пост беше на вишка, на 4-5 метра над земята, което помагаше на проветряването. Но пък вишката е хубав пост на подобен караул – не може някой да се промъкне до тебе.
Втората благина беше правото да ни сменят на един час, вместо на два. В началото карахме дълги смени и трябва да е било към десет часа вечерта, когато температурата падна още повече и вятърът се засили, като началникът на караула се смили над нас и започна да ни сменя на по-малко, за да можем да се постоплим в караулното край печката.
А по средата на нощта се отвори вратата на едно от спалните помещения, отвътре изхвърча на бегом някакъв дисципаджия – гол до кръста и по ватени долни гащи – и скочи в снега, оваля се хубаво в него и пак тичешком се прибра. Не ми се мисли дали го направи по желание, бас ли беше изгубил или го бяха накарали старите. Беше мускулест, но това не изключва последната възможност.
На следващата сутрин, оклюмали посрещнахме новия ден. Времето се поправи и като че ли даже напече февруарско слънце. Казват, че от такова слънце магаретата умират. А може и да е било друга сутрин след друг караул и даже да е изгрявало друго слънце, помня ли вече. Но помня, че една година по-късно, пак през нощта срещу втори февруари, ни вдигнаха по тревога и от поделението в Звездец заминахме на зимен артилерийски лагер...
Но това е история за друг път.




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: valio98
Категория: Технологии
Прочетен: 279465
Постинги: 261
Коментари: 97
Гласове: 378
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031