Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.06.2022 19:50 - Митрофанова с нота до МВнР: Ако не отмените решението за експулсиране, затваряме посолството
Автор: varg1 Категория: Новини   
Прочетен: 1212 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Скандалът с изгонването на 70-те руски дипломати добива застрашителни размери, които предвещават скъсване на дипломатическите отношения между България и Руската федерация, което не се е случвало никога досега.

 

"Ако до утре до 12 часа не бъде отменено решението на българското правителство за експулсиране на 70-те служители на руските задгранични учреждения на територията на България, руското посолство у нас ще постави въпроса пред руската държава за закриването на мисията в София".

Такава заплашителна нота е занесла лично посланикът на РФ Елеонора Митрофанова в българското Външно министерство, научи Епицентър. бг от дипломатически източници. 

 

"Смятаме обявяването за «personae non gratae» и неприемливи
лица на 70 служители на руските задгранични учреждения
на територията на Република България за безпрецедентен,
клеветнически, напълно безоснователен и провокационен акт,
подкопаващ основата на нашите взаимоотношения. Руската страна
напълно отрича тези обвинения", пише в нотата, с която Епицентър. бг разполага. (Виж по-долу факсимилето - б.р.)

 

"В случая, ако нотите NoNo 54-64-123 и 54-64-124  (на българското МВнР) не са отзовани до 12 часа на 1 юли 2022 година, пред руското
ръководство безотлагателно ще бъде повдигнат въпросът за
закриване на Посолството на Руската Федерация в Република
България. В този случай отговорността за изключително тежките
последствия за отношенията между Руската Федерация и
Република България ще бъде изцяло върху Българската страна", пише в документа.

 

Вече стана известно, че от групата от 70 души - служители на посолството, които са посочени за експулсиране, само 34 са дипломати. Останалите са технически персонал. И след като не са дипломати, към тях не може да бъде приложена санкцията  «personae non gratae» . Така България е уличена в нарушение на Виенската конвеция, която урежда тези отношения, и в неспазване на международните договори.

 

Според дипломати, решението е възможно - по предложение на външния министър в оставка още днес кабинетът може да вземе подобно решение с гласуване от министрите. След което външният министър кани в МВнР руския посланик и му връчва нова нота, с която се оттегля старата.
 

Президентът трябва да свика веднага КСНС, заяви пред Епицентър.бг конституционалистът проф. Пламен Киров.

 

Малко по-късно новината бе съобщена и от Ройтерс
В дипломацията затваряне на посолство е много близо до замразяване или прекратяване на дипломатически отношения. Това се прави при непосредствена заплаха за сигурността на служителите - например избухване на война или щурмуване на дипломатически обекти - или при силно влошаване на двустранните връзки.

В такава ситуация обикновено контактите между две страни се затрудняват до краен предел, а интересите на оттеглилата се държава се представляват от посолството на трета страна. Такъв посредник често е държава с неутрален или дистанциран от проблемите в района статут и репутация - Швейцария, например.

 

Пет часа след като Епицентър. бг съобщи новината и публикува нотата на посраник Митрофанова от МВнР потвърдиха, че дипломатката е връчила нотата си, със следното изявление:

Днес в Министерство на външните работи, по искане на руската страна, беше приета посланикът на Руската федерация Елеонора Митрофанова. Тя връчи вербална нота, с която в ултимативен тон се поставя искане за оттегляне до 12 ч. на 1 юли 2022 г. на нотите за обявените за персона нон грата служители на руските задгранични представителства. В нотата се заявява, че в противен случай „пред руското ръководство безотлагателно ще бъде повдигнат въпрос за закриване на Посолството на Руската федерация в Република България“

От външното министерство информират, че своевременно уведомили кабинета на министър-председателя за нотата на руската страна и поиска указания за по-нататъшни действия.
 

"Епицентър" припомня:

 

Дипломатическите отношения между България и Русия датират от 7 юли 1879 г., когато Княжество България установява дипломатически отношения с Руската империя. Те са в пауза по време на Първата световна война, тъй като двете страни са от двата различни лагера - България - от Централните сили, Русия - от Атлантата.

След Октомврийската революция са възстановени, вече със РСФСР, както се нарича руската държава. Това става през април 1918, но през септември същата година отново са прекъснати.

През 1934 г. правителството на 19-майците установява дипломатически отношения между Царство България и СССР. Десет години по-късно обаче, на 5 септември 1944 г., те ще бъдат прекъснати от СССР, когато той ще обяви война на Царство България.

След размяна на писма на 14 и 16 август 1945 г. отношенията между Царство България и СССР са възстановени и оттогава не са прекъсвани.

 

 imageimage

 

 

Очаквайте подробности

https://epicenter.bg/article/Mitrofanova-s-nota-do-MVnR--Ako-ne-otmenite-reshenieto-za-ekspulsirane--zatvaryame-posolstvoto/286435/2/0?fbclid=IwAR0uT6-iln1QHDCXQ0huFOIZsen1Vf_gWPg8IeGxVP5aV2OfAZloxwM7uBQ

 



Гласувай:
4



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: varg1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 20204217
Постинги: 18671
Коментари: 10029
Гласове: 71321
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930