Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.11.2022 09:29 - ...просто,за@бете, всичко и всички..
Автор: marana69 Категория: Тя и той   
Прочетен: 1092 Коментари: 7 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 
  Инак, никога, няма да познаете...Себе си!
 за какво ви е  тогава, този  Живот...
  
 не се лъжете, друг, НЯМА...
/ и маймуните, не вярват, че, в Рая, има..банани @)

 Снимка: IMDb

За книгата "Яж, моли се и обичай" можем да изпишем много
и да изровим и всевъзможни мнения от жени,
чийто живот тя е променила.
понякога е необходимо толкова малко, за да намерите спокойствието: нови преживявания, ярко слънце и вкусна храна. Именно тази рецепта за щастие открива за себе си героинята от филма „Яж, моли се и обичай“. Разбира се, на осмото парче, което изяла, докато снимали сцената, Джулия Робъртс се заситила твърде много. Въпреки това твърди, че не би съжалила за нито един качен килограм благодарение на тази неустоима тестена закуска. А ние не можем да не изпробваме рецептата за прословутата неаполитанска пица, спечелила сърцето на Елизабет Гилбърт. Защото ако не беше тя, филмът нямаше да го бъде. 

Проба

И така, за тестото ни трябват: 500 г брашно, 0,5 ч.л. сол, 25 г мая, 1 чаша вода и 1 ч.л. зехтин. За плънката ни трябват: 350 г домати, 250 г моцарела, 1 с.л. л. зехтин, няколко листенца босилек и сол на вкус.

Разтворете маята във вода, пресейте брашното. Смесете всички съставки и омесете гладко еластично тесто. Покрийте го с кърпа и го оставете да почине за 30 минути (това количество тесто стига за 2 пици). Обелете доматите, нарежете на ситно и оставете да къкри за 10 минути, като добавите зехтина и сол. Втасалото тесто разделете на 2 части, разточете всяка на кръг, намажете с получения доматен сос, отгоре сложете нарязаната на кубчета моцарела и листенца босилек. Печете пицата в предварително загрята

фурна на 210°C за 10-15 минути. Пицата е готова! А ние се оглеждаме за следващата филмова рецепта. И се правим, че не ни пука за килограмите.

Реклама

Ако все пак Джулия Робъртс не е успяла да ви убеди да приготвите въпросната пица у дома, ето и описанието за нея на Елизабет Гилбърт:

Джовани ми съобщи името на ресторанта толкова сериозно и напрегнато — почти помислих, че ме въвеждат в тайно общество. Той пъхна адреса в ръката ми и каза с възможно най-мрачния и поверителен тон: „Моля те, иди в тази пицария. Поръчай пица „Маргарита“ с двойна моцарела. Ако не я опиташ, докато си в Неапол, излъжи ме после и ми кажи, че си я пробвала.“

И така, двете със Софи пристигнахме в „Пицария да Микеле“ и направо си изгубихме ума от парчетата, които току-що си поръчахме — по едно на човек. Влюбих се в пицата си силно и в трескавото си бълнуване започнах да вярвам, че в отговор пицата ще се влюби в мен. Имам връзка с тази пица, почти любовна история. През това време Софи буквално лее сълзи над своята порция, преживява метафизична криза и ме пита: „Защо изобщо си хабят труда да правят пица в Стокхолм? Защо си хабим труда изобщо да ядем храна в Стокхолм?“

„Пицария да Микеле“ е малко ресторантче само с две помещения и една неизстиваща фурна. Намира се само на петнайсет минути път пеша от гарата под дъжда изобщо не се притеснявайте, направо идете. Трябва да сте там доста рано, защото понякога им свършва тестото, а това ще ви разбие сърцето. В един часа на обяд улицата пред пицарията вече е препълнена с неаполитанци, които се опитват да влязат в ресторанта и се блъскат да се вредят, сякаш ще се качват на спасителна лодка. Вътре няма меню. Тук имат само два вида пици — обикновена и с повече сирене.

Нищо общо с модерните южнокалифорнийски глупави имитации на пица с маслини и домати, сушени на слънце. На половината на яденето най-после разбирам, че тестото е с вкус повече на индийски нан, отколкото на всяка пица, която някога съм опитвала. Меко е, дъвче се лесно и е еластично, но е невероятно тънко. Винаги съм смятала, че имаме избор само между две основи за пица — тънка и хрупкава или дебела и пухкава. Откъде да знам, че на този свят може да има основа, която е и тънка, и пухкава? Боже всемогъщи!

Тънък, пухкав, твърд, бухнал, вкусен, хрупкав, солен рай на пиците. Отгоре има сладък доматен сос, който се разпенва на крем с мехурчета, щом се смеси с прясната биволска моцарела, а единственото стръкче босилек в средата на този шедьовър някак изпълва цялата пица с ухание на билки, също както една блестяща кинозвезда насред купона омагьосва с излъчването си всички наоколо. Разбира се, на практика е невъзможно да изядеш това нещо. Опитваш да отхапеш от парчето си, но

еластичното тесто се огъва, а горещото сирене се изсипва като земно свлачище, разпилява се по теб и наоколо, пък ти яж, ако можеш.

Хората, които създават това чудо, пъхат и вадят с лопата пиците от пещта с дървени въглища. Изглеждат като моряци в машинното отделение на огромен кораб, които пълнят с въглища бумтящи котли. Ръкавите им са навити чак до потните мишници, лицата им са почервенели от напрежение, присвиват едното си око заради жегата на фурната, а от устните им виси цигара. Поръчваме по още една цяла пица. Софи опитва да се овладее, но наистина пицата е толкова хубава, че едва се справяме.

Джулия Робъртс: Време е да свалим маските



image






Гласувай:
6



Следващ постинг
Предишен постинг

1. marana69 - ....не се натрапвай, копук..99х ти го написах..
19.11.2022 09:43
не си, за ...тук..)))

арее....джапанките, и на село ...
цитирай
2. marana69 - бее, къфф народ...се мОта, наоколо..
19.11.2022 09:48
от къде, ви избират....
едноо хубавоо нешо, да сложиш, и
се някое зло куче..ще се примъкне...да скимти..
да хапе, да ръфа...

ами, купете си куче, котка, лъв, и хапете, тях..
може и да са...гумени, Ефекта,би бил, същият..@)))
цитирай
3. dobrodan - Нищо против пицата :).
19.11.2022 18:57
С известно съжаление признавам, че, приготвена в американ стайл, ми допада повече :).
Никому не пожелавам да яде пица по северноиталиански.
цитирай
4. marana69 - аз съм яла..в Миланоо...мммммм, супер беше, краси..
19.11.2022 19:27
dobrodan написа:
С известно съжаление признавам, че, приготвена в американ стайл, ми допада повече :).
Никому не пожелавам да яде пица по северноиталиански.

цитирай
5. dobrodan - Чудесно, но сервираната ми в Падуа беше отчайваща :).
19.11.2022 19:51
Между другото, точно в Дубровник бяха наслагали сирена и шунки като за трима, падуанската беше лист от баница отгоре с някакъв солен бут - не знам дали прошуто или не, ама беше отрязан с лазер, нож не може да реже толкова тънко :).
цитирай
6. marana69 - ...сигурно, с кола, е по забавано...преди, пътувахме, с мъжа ми...
19.11.2022 21:01
[quote=dobrodan]Между другото, точно в Дубровник бяха наслагали сирена и шунки като за трима, падуанската беше лист от баница отгоре с някакъв солен бут - не знам дали прошуто или не, ама беше отрязан с лазер, нож не може да реже толкова тънко :).

аз,обичам да шофирам, от младаа..
обикаляхме, чак до Испания, долу, Малага, Гибралтар..
Марбеля..а, се върнахме , по Лазурния бряг...и така...
но, сега, е другоо...и децата, са големи, мЪЖЕ )
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: marana69
Категория: Тя и той
Прочетен: 1361528
Постинги: 1085
Коментари: 5747
Гласове: 1311
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930