Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.12.2022 07:33 - т. н..СВО, е ШиЗОФАШИЗЪМ..
Автор: marana69 Категория: Тя и той   
Прочетен: 274 Коментари: 3 Гласове:
3

Последна промяна: 02.12.2022 17:17

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 
...цялото интервю/ долу в линка...

Може ли светът да устои днес? –
Най-добрият резултат, разбира се, е случилото се със Сталин точно преди 69 години. Греховно ли е да се молиш за смъртта на престъпник, враг на човечеството?
В православието има и такава молитва:
„Христе Боже наш: Погуби чрез Твоя Кръст воюващите против нас...“

И изобщо през последните дни в мен звучат думите, които все още
се помнят от следвоенното детство:

Вставай, страна огромная,
Вставай на смертный бой
С фашистской силой темною,
С проклятою ордой!

(Стани, страна огромна,
стани за смъртен бой
с тъмната фашистка сила,
с проклетата орда!)

Именно това сега се случва с Украйна, само че нашествието на Ордата
не е от запад, а от изток, както в епохата на Киевска Рус,
казва Михаил Епщайн.


 © Actualno.com

Михаил Епщайн, филолог, философ, професор по теория на културата и руска литература в университета Емори, говори за особеностите на руската общественост с кореспондент на Север.Реалии – част от медийната корпорация Радио Свободна Европа/Радио Свобода, която понастоящем е блокирана на територията на Русия.

Философът определя днешното състояние на руското общество с термина "шизофашизъм". "Шизофашизмът е фашизъм под прикритието на борбата с фашизма. Самият фашизъм е цялостен светоглед, който съчетава теорията за етническо или расово превъзходство, империализъм, национализъм, ксенофобия, великодържавност, антикапитализъм, антидемократизъм, антилиберализъм. Шизофашизмът е раздвоен мироглед, вид карикатура на фашизма, но сериозна, опасна, агресивна карикатура. Шизофашизмът се проявява в истерична ненавист към свободата, демокрацията, към всичко чуждо, към хора с различна идентичност, както и в търсенето на врагове и предатели сред собствения си народ.

Но този шовинистичен мироглед се намира в шизофреничен разкол със стремежа да се използват самите предимства, предоставени от "врага": недвижими имоти в чужбина, привилегията да обучават деца в "Гейропа" и "Пиндостан", водене на сметки в техните банки и др.“, пише Михаил Епщайн.


Прочетете целия материал на следния линк:  Actualno.com

image



От 2008 г., след завземането на грузинските територии, започна да възниква още една – неоимперска Русия, като тази тенденция се засили през 2014 г. със завземането на Крим. И сега Русия преминава в нова фаза, която от 24 февруари 2022 г. може да бъде описана като „бандитска“.
Тази страна, по-точно нейният престъпен елит, нарушава международното право по най-гангстерския начин, върви срещу целия свят – и светът се отвръща от нея, оставяйки я в изолация на огромна територия, обречена на запустение. Може ли светът да устои днес? –
Най-добрият резултат, разбира се, е случилото се със Сталин точно преди 69 години. Греховно ли е да се молиш за смъртта на престъпник, враг на човечеството? В православието има и такава молитва:
„Христе Боже наш: Погуби чрез Твоя Кръст воюващите против нас..
.“ И изобщо през последните дни в мен звучат думите, които все още се помнят от следвоенното детство:




* Михаил Наумович Епщайн (роден на 21 април 1950 г. в Москва) е руски и американски философ, филолог, културолог, литературовед, литературен критик, лингвист и есеист. Заслужил професор по теория на културата и руска литература в университета Емори (Атланта, САЩ). Професор по руска литература и теория на културата и ръководител на Центъра за хуманитарни иновации в университета в Дърам (Великобритания) (2012-2015), член на руския и американския PEN центрове и на Академията за руска модерна литература.
Завършил е Филологическия факултет на Московския държавен университет.

ПРЕВОД: АНТОНИЯ МИХАЙЛОВА


Прочетете целия материал на следния линк:

 
https://www.actualno.com/interview/shizofashizym-filosofyt-mihail-epshtajn-za-proizhoda-na-ruskata-agresivnost-news_1724088.html
 © Actualno.com



Гласувай:
3


Вълнообразно


1. notfun - https://www.actualno.com/interview/shizofashizym-filosofyt-mihail-epshtajn-za-proizhoda-na-ruskata-agresivnost-news_1724088.html
02.12.2022 07:41


...вижте цялото интервю, изключително е..

Пишете, че от гледна точка на психологията човешкото съзнание се дели на три части: във всеки от нас има нещо зверско, животинско, има човешко и има духовно, висше. И вие говорите за катастрофален недостиг в руския човек точно на средния, човешки компонент...

– Да, това е мисъл на философа Сергей Асколдов.
Но това, разбира се, не се отнася за всички руснаци. Аз например съм шокиран от това колко участници в антивоенното движение има сега в Русия. Това са най-светлите хора в историята на страната. Може би заради тези праведници ще има поне някаква милост над Содом. Михаил Епщайн пише за раздвоението в общественото съзнание, цитирайки класиците. "Един от първите, забелязали тази поразителна черта на народното двуличие, е А. Пушкин. В разказа "Дубровски" Архип ковачът подпалва имението, като изобщо не щади умиращите там хора, и в същото време, с опасност
за живота си, се качва на горящите греди и спасява котката."

– Да, това е мисъл на философа Сергей Асколдов. Но това, разбира се, не се отнася за всички руснаци. Аз например съм шокиран от това колко участници в антивоенното движение има сега в Русия. Това са най-светлите хора в историята на страната. Може би заради тези праведници ще има поне някаква милост над Содом. Михаил Епщайн пише за раздвоението в общественото съзнание, цитирайки класиците. "Един от първите, забелязали тази поразителна черта на народното двуличие, е А. Пушкин.
В разказа "Дубровски" Архип ковачът подпалва имението, като изобщо не щади умиращите там хора, и в същото време, с опасност за живота си, се качва на горящите греди и спасява котката." Това е много характерен пример.
Ще спасяваме котки и кучета по целия свят, но да помогнеш на човек,
е много по-трудно.



Прочетете целия материал на следния линк: l © Actualn
цитирай
2. marana69 - ..сравнете..ето го.и Видният коМунаалист..иВчо на 69..@
02.12.2022 08:01


01.12 23:45 - Особености и сходство на украинския фашизъм
с германския нацизъм и хитлеризма....

автор: iw69 категория: Политика
прочетен: 135 коментари: 1 гласове: 4
последна промяна: 01:03


Украинският фашизъм се нарича смешната форма на радикалния германски нацизъм

Украинският т.нар. фашо-нацизъм като своеобразно и по своему уникално явление се превърна в държавно- и националнотворческа идеология на Киев за една страна, която няма друга история и обединяващ език. На 30 ноември се навършиха 9 години от деня, в който тази идеология започна ясно да придобива сегашните си черти. Историкът и политологът Ростислав Ишенко разсъждава какво е това,
как и защо се е появило в тази новосъздала се славянска държава./

??!!
цитирай
3. marana69 - защо се крият тез- булята, и дяд леонъпорнофф..
02.12.2022 11:12


Последни 20 регистрирани..

10:52 - metaloobrabotka
10:52 - stealth
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: marana69
Категория: Тя и той
Прочетен: 1360454
Постинги: 1085
Коментари: 5747
Гласове: 1309
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930