Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.01.2023 19:35 - един красив и УМЕН пост,
Автор: marana69 Категория: Тя и той   
Прочетен: 813 Коментари: 8 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 
 избрах постинг.за  началото на Новата 2023..

 браво , андорей, ти си...едно умно момче..
 все пак, си и археолог, а  не...един  АлХимик..))
разбрам, че си и  видял доста Свят..полезно е, винаги..
отдавна, душех..тази ""връзка""...еее, днес ми "скочи"
 на..Екрана  @
 Благодаря ти, и ЧНГ, здарве, Любов, и
 още  многоо успехи, ти желая!
 Гърците и Българие..идват, от ЕТИОПИЯ..
 предии хиляди години, е имало  източно азиатска, и
 СеверноАфриканска...две ЕТИОПИИ, даа, така е документирано..
ще предложа , и  един просторен, интересен  материал, за размисъл...


ще дам линка, и ще  копирам, повече, в коментарии..
за, който, желае, повчее инфо...

http://www.protobulgarians.com/Statii%20za%20prabaalgarite/Ethiopi%20i%20gimnosofisti-novo.htm


image



Понятието "етиоп" се среща и в древногръцката митология със сходно на гореописаното значение. Синът на гръцкия бог Хефест (φαιστοςHēphaistos, Hephaestus) се наричал Aethiops, от името на когото, съгласно Плиний Стари (Nat Hist. 6.184-187) произлиза името на страната Ethiopia Хефест (еквивалентен на римския бог Вулкан) е бог-покровител на огъня и вулканите, на ковачите и занаятчиите. Той сам е ковачът на гръцките богове. Изобразяван е с чук, наковалня и щипци, понякога брадва. Понякога и самият главен бог на светкавиците и гръмотевиците Зевс е наричан с епитета Zeus Aethiops – "огненолик, искрящоок".  Свързването на аспаруховите българи със старогръцкото понятие "етиоп - син на богът-покровител на огъня" може да сочи тяхното предполагаемо огнепоклонство и почитане на Слънцето като главен бог.

 

      Като цяло определението ЕQIОПI (етиопи) - "огненолики", "искрооки" за първобългарите на Аспарух се вписва добре в съвременните представи за произхода и религиозните схващания на древните българи, които вероятно са били част от “огнепоклонническите” народи на древния източен Иран. Те почитат Слънцето като върховен бог и огъня като негов символ на земята. Ето защо откритите предхристиянски храмове в Плиска и Мадара съдържат основните елементи от храмовете на иранските огнепоклонници. Съгласно изказаната наскоро хипотеза15, морфемата на българският етноним (бълг) може да произлиза от праиндоевропейската дума bherag – “бял, блестящ, висок”, също както и названието на ведическите жреци, брахманите. Със същите характеристики – “блестящ, огненолик, искроок” е представен и героят в следната българска народна песен, която е запазила езически елементи от епохата на Първото българско царство (канство):

 и, Поздрава  за  Новата 2023г..

Изгряла е ясна звезда

ясна звезда - месечинка

то не било ясна звезда

най е било лудо младо.

 

От очи му искри изкачат

от уста му - пламък хвърчи

ще изгори Гюргюв града,

Гюргюв града и Зюмнич каминь

 

Молят му се, кланят му се

Да не изгаря Гюргюв града!

Ще го дарят добра дара,

хранян коня - златно седло.

 


------///-----///----///-----///------- 
това е,  кратка извадка, което харесах, при Андорей.)

 Процесът на смесване на трако-пеласгийското население с новодошлите данайки и всякакви други е бил бавен и продължителен. Част от местното население се е оттегляло, оставяйки земите си на новодошлите. Имало е смесени бракове по любов или принуда. Имало е войни, с жертви и от двете страни. Но такъв е бил процесът на образуване при всички народи.

    И така в крайна сметка от Етиопия ли са дошли гърците? Ако за гърците не може да твърдим това със сигурност то за гъркините е почти сигурно...




    Съвременните дъщери на цар Данай - бихте ли им отказали прием,ако акостират
на вашия бряг?

 
  Вас питам български мъже, горди потомци на трако-пеласгите...!?

image



Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

1. marana69 - http://www.protobulgarians.com/Statii%20za%20prabaalgarite/Ethiopi%20i%20gimnosofisti-novo.htm
02.01.2023 19:46

В ранната и средновековна българска литература има оскъдни и неясни сведения за етническия произход на първобългарите. Един такъв случай представлява средновековният български апокриф от XI-ти век в който се описва заселването на Карвунската земя от Испор цар и неговия народ. Съгласно автора на апокрифа, народът на Испор представлява една трета част от куманите. Между народа на Испор и куманите има обаче значителна времева и пространствена дистанция, изразяваща се в значителна етническа разлика. Съгласно византийската традиция, която авторът очевидно спазва, тази територия се представя със сборния етноним на онзи късен народ, който през годините на написване на апокрифа доминира над тези земи. Горният израз означава, че народът на Испор е бил една третина от населението, живеещо върху територията на север от Черно море и Кавказ.

В този апокриф е направена не много ясна и убедителна връзка между народа на Испор и т.н “етиопи”. В него се казва:
“И тогава, след него (цар Слав) се намери друг цар в българската земя – детище, носено в кошница три години, на което се даде име Испор цар, който прие българското царство. И този цар създаде велики градове: на Дунава – Дръстър град; създаде и велик презид от Дунав до морето; той създаде и Плюска град. И този цар погуби множество измаилтяни. И този цар насели цялата Карвунска земя. И оубо (впрочем) бяха преди това етиопи (ЕТ..IОПI)”.

Този текст създава впечатление на късен съкратен препис от първоначален по-подробен вариант. Въпреки това, той заслужава сериозен анализ, защото достоверността на много от посочените в него твърдения е очевидна. Действително, “цар Испор (Еспор, Аспарух) приема българското царство (наследява държавата Стара Голяма България) след три (четири) годишно властване на брат му - бат Баян, създава велики градове (между които Плиска и Дръстър) и погубва множество измаилтяни (хазари). Той издига и велик презид от Дунава до морето (такъв ров съществува и днес) и населява цялата Карвунска земя (Малка Скития
цитирай
2. marana69 - ....със съкращ +
02.01.2023 19:55

Действително, “цар Испор (Еспор, Аспарух) приема българското царство (наследява държавата Стара Голяма България) след три (четири) годишно властване на брат му - бат Баян, създава велики градове (между които Плиска и Дръстър) и погубва множество измаилтяни (хазари). Той издига и велик презид от Дунава до морето (такъв ров съществува и днес) и населява цялата Карвунска земя (Малка Скития, Добруджа) със своя народ, първобългарите.

По-старите български историци коментират термина “етиопи” по начин, който го откъсва от народа на Испор[2]. Ив. Венедиков изказва мнението, че терминът “етиопи” се отнася за завареното от народа на Испор население, което е с “неясен и смесен състав”, което мнение се поддържа и от съвременни автори[3].
В. Бешевлиев обаче счита, че с терминът “етиопи” са обозначени византийските войници, с които народа на Испор е воювал в Добруджа – за него войниците са дошли от Византия, най-вероятно от Мала Азия.

Фразата “И оубо (впрочем) бяха преди това етиопи” може обаче да се отнася за народа на Испор цар, защото в целия абзац се говори за делата на Испор цар и “заселването на Карвунската земя”, които не могат да се извършат без участието на този народ. Още повече, че в предните абзаци на текста се казва, че заселването е станало, след като “ромеите и гърците опразнили земята”. Това също отговаря на историческите данни, съгласно които преди заселването от народа на Испор, Карвунската земя е била почти обезлюдена от варварските нашествия. Освен това, от гледна точка на граматиката на старобългарския език, съюзът “оубо” осъществява връзката с предходното изречение и въвежда ново изречение, което уточнява предходното, представяйки нови обстоятелства. В такъв случай трябва да заключим, както и по-предишни автори2, че тази фраза и този термин се отнасят за народа на Испор с което може да се указва неговия етнически произход (етиопи?)
и прародина (Етиопия?).
цитирай
3. leonleonovpom2 - Много е лоша прокобата мила, на у...
02.01.2023 21:00
Много е лоша прокобата мила, на употребяващите алхимик ца мен!!
Загрижен съм за тебе, искрено!
Или спри, или ..... не отговарям!
Един пише в килия сега, много се гордееше с това си " откритие"! То е най мекото наказание, като се има предвид, че през решетка му подават храна и ака в гърне!

Наистина, спомням си блестящите ти оценки за постингите ми и думите по твой адрес ,че си двуличница-сериозни, заради тях не искам да страдаш!
Не че не заслужаваш, заради двуличието , но още един път опитай и ...толкова!
Нютон, да те ограмотя, е бил алхимик! Той е тъпак, нали?
Тъп е ,който мисли ,че алхимик е обидно! Но аз не съм алхимчик, за твое съжаление!
Атансион, няма да има прошка!
цитирай
4. marana69 - ти, не си Темата,тук..лека нощ...)
02.01.2023 21:24
нещо, се опитваш, да ме заплашваш ,ли ...

3. leonleonovpom2 - Много е лоша прокобата мила, на у...
21:00

Тъп е ,който мисли ,че алхимик е обидно! Но аз не съм алхимчик, за твое съжаление!
Атансион, няма да има прошка!
цитирай
5. marana69 - ..ти,.не умееш, да контактуваш..а,аз , НЕ коментирам,при теб, от 7 -8г.чаоо, до векА)
02.01.2023 21:39

Наистина, спомням си блестящите ти оценки за постингите ми и думите по твой адрес ,че си двуличница-сериозни, заради тях не искам да страдаш!
Не че не заслужаваш, заради двуличието , но още един път опитай и ...толкова!
Нютон, да те ограмотя, е бил алхимик! Той е тъпак, нали?
Тъп е ,който мисли ,че алхимик е обидно! Но аз не съм алхимчик, за твое съжаление!
Атансион, няма да има прошка!
цитирай
6. marana69 - Байдрънкалоф..не можеш, да се спреш,за 5 минутки..алооо..яя, бегай, си виж бабката..
02.01.2023 22:18


6. leonleonovpom2 - Като не коментираш при мен, след ...
22:06
Като не коментираш при мен, след като те трия, това не означава, че може да си позволяваш волности, каквито ти хрумнат по мой адрес!?
Можеш, но ще плащаш! Нощният магазин не работи!
цитирай
7. marana69 - ...коментирай Темата/ там има и моми ,за гледане ))
02.01.2023 22:20
КОЙ те пита, кой си, бее иванее...!!
смени си джи пи то, лека нош.ти.казах 3х
цитирай
8. notfun - ...бай ангеле, ето, тук, коментирай, моля..
03.01.2023 10:29
не ми Върти тъпи Злобограми, без никакъв вкус,
и смисъл...

аз не съм полит.Трол, като теб, личи си, и от ЛУНАТА @

цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: marana69
Категория: Тя и той
Прочетен: 1361587
Постинги: 1085
Коментари: 5747
Гласове: 1311
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930