Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.01.2022 20:18 - DUNE,музика за OSCAR 2022..
Автор: marana69 Категория: Видео   
Прочетен: 550 Коментари: 5 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 



Носителят на "Оскар" Ханс Цимер е авторът на музиката за шест филма на Кристофър Нолан - неговите творения звучат и в трилогията за Батман ("Черният рицар"), и в Inception и Interstellar. 

Но когато Цимер получава покана от Дени Вилньов да създаде саундтрака на "Dune", дори Нолан е принуден да остане на втори план. Неговият Tenet е първият филм от 2006 насам без атмосферата на големия германски композитор. 

Ханс Цимер мечтае да озвучи "Dune" от 50 годиниПри това - мечтае да опише този свят със звукова атмосфера, която никой не е чувал досега. Както пише New York Times в ревюто си за саунтрака - това е най-неортодоксалният и най-провокативен опит с филмовата музика на Цимер, известен с композициите си за "Гладиатор", "Тънка червена линия", последния филм за Бонд и др. 

Синтезатори са смесени със звуци на стържещ метал, индийски и ирландски флейти, китари, виолончело, което напомня на звука от боен рог, шептящи гласове, запомнящ се мотив на ударните инструменти. 

"Музиката комбинира гигантския и мощен тон от най-известните творби на Цимер от последното десетилетие с духа на един радикален звуков експеримент. Неговата странност е напълно подходяща за сагата около футуристичната междугалактическа цивилизация, чиито обитатели са гонени от гигантски пясъчни червеи и почитат халюциногенната субстанция, наречена "подправката", пише NYT. 

Ханс Цимер обаче прави важно уточнение: "Колкото и да е странно, аз съм единственият рокендролър, който никога не е взимал наркотици". Създаването на саундтрака на Dune не е подсилвано с нищо друго освен с огромното му преклонение пред оригиналния роман на
Франк Хърбърт от 1965 г.

Единственият ограничения, които той си поставя, са две: първо, филмът не бива да звучи по никакъв начин като "Междузвездни войни". Второ, Цимер отказва да гледа адаптацията на Дейвид Линч по "Dune" от 1984 г., за да не се повлияе от музиката на Toto. 

Вместо това Цимер прекарва една седмица в Юта, за да чуе как вятърът създава звукови ефекти в пустинята. 

Цимер всъщност създава толкова музика, че не може да се побере в един филм. Освен оригиналния саундтрак са издадени още два албума с допълнителни композиции - част от тях не са успели да влязат в "Dune", а други са създадени като музика към книгата на Хърбърт. Отделно вече се подготвя и саундтрак за евентуалната втора част на филма.  

В екипа на Цимер влизат още няколко композитори и изпълнители, които са давали идеи за обогатяването на звука - един от тях е китаристът Гътри Гоувън, когото Цимер открива през YouTube. 

 

Много от елементите на музиката са записани поотделно в различни точки на света заради ограниченията в пътуването заради Covid.
Някои от музикантите дори създават чисто нови инструменти за целите на проекта - от гигантски рогове до комбинации от метални предмети (пружини, остриета от триони и др.). 

Музикантът Час Смит, който работи сам във фермата си в Калифорния, произвежда инструмент от специалната сплав Inconel 718, която се използва в криогенни резервоари и при двигателите на SpaceX. 

Една от сцените при пристигането на главните герои на планетата Аракис е озвучена с композиция, изпълнена от 30 души с гайди, свирещи в сградата на преустроена църква в Шотландия.

 

Музикантите са носели защитни слушалки, защото нивото на звука от гайдите е стигнало до 130 децибела. 

Може би най-мистичната част от музиката е женският хор, който пее, шепне и чете "молитви" на измислен език. Един от гласовете, напомнящи на боен вик, принадлежи на певицата Лоър Котлър, която създава импровизирано студио в дома си, сяда на пода, поставя лаптопа си върху кашон и се записва, докато пее в продължение на часове. Котлър се вдъхновява от най-различни традиционни песни от еврейски, индийски, келтски и азиатски фолклор. 

Също както режисьорът Дени Вилньов, така и композиторът Ханс Цимер призовават зрителите да гледат (и слушат) Dune на кино, в което има добра озвучителна система. Не само заради силната музика, но и заради усещането за "споделено мечтаене".


image




Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

1. planinitenabulgaria - Един музикален поздрав и от мен,
12.01.2022 20:43
доста по-различен. Звучи весело, но е много сериозен...
цитирай
2. planinitenabulgaria - Бъг изпрати Коментара ми преди да приложа линка, ето продължението му.
12.01.2022 20:45
https://planinitenabulgaria.blog/muzika/2022/01/12/edin-truden-ne-samo-za-muzikantite-posting.1798098
цитирай
3. marana69 - моятя..оценка.за филма .4..) за музиката, 5..
12.01.2022 20:54
не съм чела.Романа, предполагам,
щеще, да ми допадне..повече...

инак, визуалните Ефекти, и акт. представяне, ,обичайно..добре, режисирано..са, на ниво..
и това, попокрива, другите...сакатлъци..във Филма
и за какво е, наречено, ЕПОС, това кино ?
...заради Борбата..за 'подправката", и Огромните червеи...
ха ха ха..слабичко, ми звучи такава една..Бъдеща...Алтернатива..
цитирай
4. dobrodan - Романът е алегоричен :):):).
12.01.2022 21:02
Имаш ордена на бин-джезъритките, имаш падишах-император, имаш добри и лоши феодали:):):), както и борци за свобода....
Франк Хърбърт се е опитал да намери решението.
Не мога да кажа, че е успял.
Беше интересно да го чета :).
цитирай
5. fun1001 - ...за сметка ,на това..за Блейд Рънър 2049, съм давала..
12.01.2022 21:29
моите, съвсем обосновани, и високи..оценки..



цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: marana69
Категория: Тя и той
Прочетен: 1358087
Постинги: 1085
Коментари: 5747
Гласове: 1309
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930